CENTAR ZA KULTURU MOJKOVAC

BJELOPOLJSKI UČENIČKI KARAVAN ZA “NOĆ KNJIGE”

U okviru manifestacije „Noć knjige“ u organizaciji Centra za kulturu Mojkovac, u utorak, 23. aprila, sa početkom u 18 časova održana je promocija edicije knjiga za djecu “Leptiri” bjelopoljskih autora Aleksandra i Slobodana Zorana Obradovića. Na promociji je zadržan koncept zajedničkog časa učenika iz OŠ “Risto Ratković” i OŠ “Marko Miljanov”, iz Bijelog Polja, gdje je sve vezano za ocjenu knjiga prepušteno djeci – koja su dobila uloge književnih kritičara. Da bi ovo bilo potpuno dječije veče, pobrinuli su se učenici Osnovne muzičke škole Kolašin, područno odjeljenje Mojkovac. Slobodan Zoran Obradović je u svom obraćanju, na kraju promocije kazao: „Želim da iskažem zahvalnost organizatorima što su nam dali priliku da pred mojkovačkom publikom svijet naših knjiga, na poseban način, predstave oni kojima su i knjige namijenjene, nepotkupljivi, iskreni kritičari – djeca.“ Istakao je da mu je drago što je kompletno veče, uključujući i muzički dio, bilo potpuno u znaku djeteta, a onda je pozdravio učenike bjelopoljske seoske škole iz Goduše, koji su zajedno sa svojom profesoricom Lejlom Nišić, organizovano došli da bi čuli i prisustvovali ovom neobičnom otvorenom školskom času, a njihov trud, kako kaže Obradović: „je za poštovanje, i od nas autora zbog toga imaju veliku zahvalnost, ne samo zbog podrške već i zbog potrebe da učestvuju u nečem što nije obavezna nastavna aktivnost, a tiče se čitanja i knjiga.“ Obradović je takođe u svom obraćanju pomenuo da ovog vrijednog projekta – edicije „Leptiri“, ne bi bilo bez podrške brojnih prijatelja među kojim i Centra za kulturu Mojkovac, istakavši i podršku Ministarstva kulture kroz konkurs Podrška razvoju kulture na sjeveru u 2023. godini.
 Mentorke Olivera Cvijović i Andrijana Marinković su, u svom obraćanju, ukazale na važnost čitanja i njegovanja navike kod učenika da daju sopstvene sudove i analize pročitanog.
Svoje viđenje, po knjigama o kojima su govorili, dali su:
„Žorž, kralj đavolski“, autora Slobodana Zorana Obradovića, učenik: Nedović Vasilije;
„Jedna sasvim neobično obična priča“, autora Slobodana Zorana Obradovića, učenici: Blanka Čukić.  Bojana Vlaović i Kalezić Teona;
„Baš Pamuk bajke“, Aleksandra Obradovića, učenici: Asja Džogović, Cmiljanić Nikolina i Hristina Rutović; „Ne umiru leptiri“, Aleksandra Obradovića, učenici: Lejla Guberinić, Lena Dubljević i Cmiljanić Strahinja;  Odlomke iz knjiga je čitala Staša Obradović, učenica 1. razreda gimnazije „Miloje Dobrašinović“, iz Bijelog Polja. Moderator programa i voditelj bio je Veljko Dedejić.
Izdavač edicije „Leptiri“ NVO „Stihom govorim“, Bijelo Polje je u čast Noći knjige poklonio prisutnim učenicima određeni dio tiraža.

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Kontakt

© Copyright 2024 by Noć Knjige