JU KC “NIKOLA ĐURKOVIĆ” KOTOR, GRADSKA BIBLIOTEKA I ČITAONICA

RADIONICA POSVEĆENA ROMANU “KUMBORSKI VJAĐ”

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava – 23. aprila, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“/ Gradska biblioteka i čitaonica Kotor organizovala je radionicu posvećenu romanu “Kumborski vjađ”, autorke Bosiljke Pušić.
U ime Gradske biblioteke i čitaonice (GBČ) Kotor prisutne učenike i njihove profesore pozdravila je bibliotekarska savjetnica Jelena Vukasović, podsjetivši da se svake godine u cilju promovisanja bibliotečke djelatnosti, čitanja i pisanja organizuje druženje sa piscem.
Snage udružile učenice Osnovne škole (OŠ) “Njegoš” i njihova mentorka, profesorica Milena Kelemen i rukovoditeljka GBČ Kotor Marija Starčević.
“Šta nas je povezalo – opet knjiga. Želja nam je bila da vam predstavimo roman Kumborski vjađ koji je veoma zanimljiv”, kazala je Vukasović.
Prezentaciju romana pripremile su učenice 9. razreda OŠ “Njegoš” Nina Đuković, Sofia Manojlović, Ksenija Dubravčević i Jelena Đurašević. Najprije su predstavile biografiju autorke, a zatim u kratkim crtama predstavile Kumbor nekada i sada, ali i porodično stablo Ilije Pušića. Kako su istakle, vrijeme radnje u romanu  dešava se u Kumboru, Mostaru, Zeleniki i Herceg Novom, a predstavile su i likove u knjizi.
Kroz čitanje odlomka i inerakciju sa prisutnim učenicima, pojašnjavale su značenja bokeških izraza koje je autorka koristila u svom djelu.
Obratila se i rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević ističući da nije slučajno što je 23. april odabran za Svjetski dan knjige i autorskih prava.
“Budući da se taj datum vezuje za smrt dvojice velikana svjetske kniževnosti, Migela De Servantesa i Vilijama Šekspira. Upravo taj simbolični datum nam služi da se svake godine prisjetimo i podsjetimo o značaju knjiga u našim životima”, poručila je ona.

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Kontakt

© Copyright 2024 by Noć Knjige