NOĆ KNJIGE -JU RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

DOBRE KNJIGE DOBRI PRIJATELJI

JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa NVU Klub kulture i Omladinskim klubom „Jelisej“ i Srednjom stručnom školom, obilježila je Dan knjige i autorskih prava nizom programa, sa akcentom na promociju knjige poezije „Opomene“ Bogića Rakočevića.
O ovoj knjizi, koja je nedavno objavljena u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, govorili su Božidar Proročić, Edin Smailović i autor. Poeziiju iz ove knjige govorila je Nikolina Barać, a program vodio Vojin Nedović, članovi Omladinskog kluba „Jelisej“.
Božidar Proročić ističe da zbirka poezije “Opomene” Bogića Rakočevića, sa svojih 69 pjesama, predstavlja bogatu paletu poetskih boja, autentičnosti i originalnosti, te da ova zbirka ne samo da oslikava životna iskustva pjesnika, već i njegove duboke introspekcije i filozofska razmatranja. Dok Edin Smailović smatra da je Rakočevićeva poezija poprilično intimistička.
Rakočević naglašava da je u ovu knjigu pored novih, uvrstio i neke starije pjesme koje su nastajale još osamdesetih godina.
– U to vrijeme sam napisao jedan ciklus pjesama, ali nijesam imao hrabrosti da ga objavim, zato što je to bila rimovana poezija pod nazivom “U lijepom haosu”. Slučajno sam prošle godine naišao na te pjesme i zaključio da su dobre, pa su se našle u ovoj knjizi koja je hibridnog karaktera jer sadrži i te stare ali i nove pjesme, istakao je Rakočević.
Prije ovog programa, u okviru obilježavanja Dana knjige i autorskih prava, u biblioteci Srednje stručne škole organizovan je program, gdje su učenici srednjih škola iz Bijelog Polja čitali svoje literarne radove i predstavili se muzikom, dok je profesor Srednje stručne škole Rajo Minić, inače kolekcionar knjiga, pisama i razglednica, izložio svoje vrijedne eksponate, među kojima je i roman “Nevidbog” Rista Ratkovića, izdanje od prije Drugog svjetskog rata.
Takođe, u okviru obilježavanja Dana knjige, predstavnici Omladinskog kluba “Jelisej”, svakom ko je tog dana učestvovao u anketi o značaju knjige i čitanja na Gradskom trgu u Bijelom Polju poklonili su po knjigu iz produkcije JU Ratkovićeve večeri poezije.

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Kontakt

© Copyright 2024 by Noć Knjige